maanantai 5. huhtikuuta 2010

Armo, anteeksiantamus, Vapahtajan ihmisrakkaus…


Armo, anteeksiantamus, Vapahtajan ihmisrakkaus…

Heräsin aikaisin aamulla lauluun, joka soi mielessäni. Se on vanha Avoimen Lähteen laulu, joka kertoo anteeksiantamisesta… Sen kertosäe alkaa sanoin Armo… Anteeksiantamus… Vapahtajan…. Ihmisrakkaus…

Tämä sydämessäni soiva laulu kirvoitti mieleni miettimään anteeksiantamusta....

Anteeksiantamus

Anteeksiantaminen ei suurimmalle osalle meistä, ole helppoa. Kun meitä tavalla tai toisella loukataan nousee itsesuojeluvaistomme esiin. Ihmiselle ei luontaisesti ole helppoa olla armollinen silloin kun meitä on kohdeltu väärin.

Onko anteeksi antaminen tietoinen valinta, tahtosidonnainen fyysinen toiminta? Vai onko se tunne? Julistus tunteittemme olemassaolosta?

Raamattu antaa meille vastauksia moniin anteeksiantoa koskeviin kysymyksiin.

Onko anteeksiantamus tietoinen valinta vai julistus tunteiden olemassaolosta?

Uskon, että anteeksiantamus on valinta. Tahdon päätös, jonka motiivina on kuuliaisuus Jumalalle ja Hänen käskyjensä noudattamisen kautta.

Kol 3:13 kärsikää toinen toistanne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos kenellä on moitetta toista vastaan. Niinkuin Herrakin on antanut teille anteeksi, niin myös te antakaa.

Miten voi antaa anteeksi, vaikka ei tunnu siltä? Miten päätös anteeksiantamisesta voidaan kääntää sydämen muutokseksi?

Me annamme anteeksi uskon kautta. Koska anteeksiantamus on luontoamme vastaan, meidän tulisi antaa anteeksi uskomme kautta, vaikka meistä ei tuntuisikaan siltä. Meidän tulee luottaa Jumalaan siinä, että Hän tekee sen työn, joka tarvitsee tehdä, jotta anteeksiantamus tulisi täydelliseksi.

Uskon Jumalan kunnioittavan meitä kun sitoudumme olemaan Hänelle kuuliainen ja halustamme mielyttää Häntä silloin kun valitsemme antaa anteeksi. Silloin Hän pääsee tekemään työtään. Meidän tehtävämme on antaa anteeksi uskon kautta. Ja Jumalan tehtävä on saattaa se työ sydämissämme päätökseen.

Fil 1:6 varmasti luottaen siihen, että hän, joka on alkanut teissä hyvän työn, on sen täyttävä Kristuksen Jeesuksen päivään saakka.

Anteeksiantaminen päästää vangin vapaaksi….

Anteeksiantaminen vapauttaa sinut tunteiden vankilasta. Silloin tiedämme anteeksiantamisen tulleen täydelliseksi kun saamme tulokseksi vapauden. Me itse olemme se, joka kärsii kaikkein eniten silloin kun valitsemme anteeksiantamattomuuden. Kun me annamme anteeksi, Herra päästää sydämemme vapaaksi vihasta, katkerudesta, mielipahasta ja närkästyksestä sekä loukkaantumisesta, joka ilmiselvästi sitoo meitä tunteiden vankilaan.

Anteeksiantamus on usein hidas prosessi

Matt 18:21-22 Silloin Pietari meni hänen tykönsä ja sanoi hänelle: "Herra, kuinka monta kertaa minun on annettava anteeksi veljelleni, joka rikkoo minua vastaan? Ihanko seitsemän kertaa?" 22 Jeesus vastasi hänelle: "Minä sanon sinulle: ei seitsemän kertaa, vaan seitsemänkymmentä kertaa seitsemän.

Tässä jakeessa Jeesus teki selväksi, ettei anteeksi antaminen ole ihmiselle helppoa. Se ei ole vain kertavalinta, jolla automaattisesti eläisimme anteeksiantamuksessa. Anteeksi antaminen saattaa vaatia koko elämän pituisen ajan, mutta silti se on Herralle tärkeää. Meidän tulee antaa jatkuvasti anteeksi kunnes asia on kokonaan rauhoittunut sydämessämme.

Onko oikein tuntea vihaa ja tuomiota sitä ihmistä kohtaan, jolle meidän tulisi antaa anteeksi?

Tämä kysymys on toinen syy rukoilla sen ihmisen puolesta, jolle meidän tulisi antaa anteeksi. Me voimme rukoilla Jumalaa käsittelemään hänen elämässänsä oleva epäoikeudenmukaisuus/vääryys ja sen jälkeen jättää rukouksemme Jumalan alttarille. Meidän ei enää sen jälkeen tarvitse kantaa vihaa tai loukkausta mukanamme. Luonnollista on tuntea vihaa syntiä, epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyttä vastaan, mutta se ei ole meidän tehtävämme tuomita toista ihmistä synnistä.

Luuk 6:37 Älkääkä tuomiko, niin ei teitäkään tuomita; älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta. Antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan.

Miksi meidän tulisi sitten antaa anteeksi?

Matt 6:14-16 Sillä jos te annatte anteeksi ihmisille heidän rikkomuksensa, niin teidän taivaallinen Isänne myös antaa teille anteeksi; 15 mutta jos te ette anna ihmisille anteeksi, niin ei myöskään teidän Isänne anna anteeksi teidän rikkomuksianne. 16 Ja kun paastoatte, älkää olko synkännäköisiä niinkuin ulkokullatut; sillä he tekevät kasvonsa surkeiksi, että ihmiset näkisivät heidän paastoavan. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa.

Tärkein syy on se, että Jeesus itse neuvoo meitä antamaan anteeksi. Raamattu sanoo, jos me emme anna anteeksi, ei meillekään anneta anteeksi. Toinen syy on se, ettei meidän rukouksemme/anteeksiantamuksemme estyisi.

Mark 11:25 Ja kun te seisotte ja rukoilette, niin antakaa anteeksi, jos kenellä teistä on jotakin toistansa vastaan, että myös teidän Isänne, joka on taivaissa, antaisi teille anteeksi teidän rikkomuksenne."

Yhteenvetona…

Anteeksiantamus on valinta, päätös, jonka teemme. Vaikka me suoritamme tämän "anteeksiannon" me asetamme käskyn paikoilleen elämässämme ja ihan omaksi hyväksemme ja vastaanotamme palkinnon anteeksiantamuksestamme - vapauden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti