tiistai 12. toukokuuta 2009

12.05.2009

Kisumu-Nyamira-Kisumu

Heipa hei lukijani,

Olemme palanneet puskasta takaisin Kisumuun. Vierailimme siis teeviljelmilla eli tosiaan puskissa. Saimme nahda upeaa vuoristomaisemaa kun matkasimme Kisumusta Nyamiran teeviljelmilla sijaitsevaan seurakuntaan Key to Life Nyamiraan, joka on Pastori Geoffreyn perustama seurakunta.

Tahti oli todella tiukka. Heti saavuttuamme oli ensimmainen ulkoilmassa, kentalla pidetty heratyskokous. Herra ilmestyi voimallisesti ja sain julistaa Jeesusta. Moni pelastui, parantui ja vapautui. Iltakokous pidettiin kirkossa, kokous alkoi klo 20 ja paattyi 22.30.

Seuraavana paivana oli kaksi kentalla ollutta ulkoilma-heratyskokousta. Sana valkoisesta naisesta oli kiirinyt ja esille tulevia ihmisia oli edellista paivaa useampi. Moni sai kokea Herran kosketuksen. Eras mies vapautui itsemurhahaluista. Han kaatui maahan kuin kivi ja paikalliset pastorit ja rukouspalvelijat siirsivat hanet syrjaan. Miehen kaulassa ja ranteissa oli heimokahleet, jotka otettiin pois. Mies vapautui saman tien alkoholi ja huumeriippuvuudestaan. Han todisti seuraavana paivana siita, mita Herra teki hanen kohdallaan. Useiden ihmisten vatsat seka keuhkot paranivat.

Seuraavana paivana pidettiin viela paatoskokous joka kesti n 5h. Opetin heita siita, etta pelastumiseen kuuluu myos parantumiset ja vapautumiset.

Teeviljelmilla vierailu ei ollut vain meidan kannaltamme pelkastaan ihmeellisyyksien katselemista vaan heidan elamantapaansa ja ajatusmaailmaansa tutustumista.
Kiersimme heidan kodeissaan, juttelimme ihmisten kanssa, tutustuimme heidan elamantapaansa ja ongelmiinsa. Kuljimme lasten ja kanojen keskella. Soimme paikallisten laittamaa ruokaa, kanan varpaita, kanan kurkkua, ugalia, riisia, papuja, avokadoja ja ananasta. Opimme, etta syomme sita, mita eteemme pannaan, oli se mita hyvansa. Saimme myos otokka-siedatyshoitoa.

Majoituimme eraan korkeaan johtoon kuuluvan johtajan bungalovissa. Talossa, jossa oli upea puutarja, jossa kasvoi banaani-, avokado- ja passionhedelmapuita. Kasveja, joista tehdaan sukumawikia, joka on Kenialainen perinneruoka. Pihassa kayskenteli naapureiden kanat ja villikoirat. Talossa oli onneksi oikea vessa, ettei tarvinnut reikaan tai ulkohuussissa olevaan reikaan kayda tarpeillaan. Keittio kuhisi kaikenlaista koppakuoriaista ja taisi siella torakoitakin olla, mutta sellaista se taalla paikallisten keskuudessa on. Hygienia on huonoa, ulostetta voi olla tien laidoilla, roskaa on kaikkialla ja paljon.

Pastori Geoffreyn seurakunta on aloittanut paikallisesti (heidan kylassaan) hygienia-projektin, jossa paikallisia opetetaan jatehuollosta ja hygieniasta. Myos Pastori Geoffryn luotsaamassa koulussa opetetaan naita asioita jo lapsille. Tilanne on parempaan pain.

Totesimme, etta taalla on huutava pula raamatuista. Swahili ja englanti molempikielisille raamatuille olisi valtava tarve. Vain murto-osalla Nyamiran seurakuntalaisilla oli raamattu. Paivapalkka parhaimmilla teenpoimijoilla on max 2e (hitaammilla vahemman) ja raamatut maksavat halvimmillaan 9e, joten perheilla ei ole varaa ostaa raamattua. Jos sellainen onnistutaan hankkimaan, se on silloin perheen yhteinen ja sita lukevat kaikki perheenjasenet. Tama on kuitenkin hyvin harvinaista, koska raha menee suoraan ruokaan ja elamiseen.

Jos jollain teista, joka tata lukee, on suhteita tai sydanta, niin tassa olisi asia, jossa me voisimme auttaa.

Eilen kavimme kiertamassa Kisumun alueen nahtavyyksia. Kavimme mm paikassa, jossa oli kivilohkareita paallekkain aivan huikealla tavalla. Ne pysyivat ihan ihmeellisissa asennoissa, ihan kuin jattilaismaiset kivet olisi Herran toimesta vaan heitetty ilmaan ja annettu pudota vapaasti ja jatetty vain siihen asentoon, johon ne olivat pudonneet. Tuntui, etta kivet pysyivat paikoillaan vain Herran toimesta. Tama on varmasti Hanen huumoriansa. Keskella kuivaa keniaa, jossa ei ole merta lahellakaan, on kivia, jotka ovat kuin meren hiomia, pyoreita, valtavia lohkareita. Tasta laitan varmasti kuvan uutiskirjeeseen.

Tanaan saimme levata, kavimme vain paikallisella torilla seka katsomassa satamaa. Tai lepoa se ei sinansa ollut, koska kavelimme (niinkuin taalla tapana on) ainakin 10km.

Huomenna menemme jalleen kiertamaan koteja ja evankelioimaan. Torstaina tapaamme viimeisen kerran seurakuntalaiset Key to Life kirkossa ja vietamme laksiaisjuhlaa. Perjantaina 15.5 palaamme Nairobiin, josta Pastori Kamau tulee meidat noutamaan kohti uusia kujeita Murangassa.

Yritan taas kirjoitella, kunhan koneelle paasen.

Rukoillaan, etta Herra ilmestyisi naiden viimeisten Kisumupaivien aikana voimallisesti. Rukoillaan myos Murangan heratyskokousten puolesta.

Jeesuksen nimessa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti