keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

08.04.2009

Hyvää Iltaa tai Huomenta, riippuen ajankohdasta, milloin tätä luet....

Tänään keskiviikkona, rukouskokouksessa...

Näin näyn moottoritiestä (highway) se oli nimenomaan highway = valtatie.

Siinä tiellä meni useita kaistoja rinnakkain. Kaistoilla ajoi kaikenlaisia, erivärisiä ja erimerkkisiä, isoja ja pieniä autoja, toiset ajoivat edellä ja toiset jäljessä, osa jopa rinnakkain.

Tien varrella oli eri nopeusrajoituksia. Yleensähän nopeusrajoitukset eli maksiminopeus on tarkoitettu kaikille ja se on ylin sallittu nopeus, jota saa moottoriteillä ajaa.

Tällä valtatiellä, jonka näin, oli jokaiselle autolle oma liikennemerkki, jossa oli oma nopeusrajoitus. Eli jokaisella autolla oli oma nopeusrajoitus.

Tiesin, mikä oli oma merkkini ja tajusin, että jokainen tietää omansa, tai ainakin pitäisi tietää. Merkki oli sisäisesti tunnistettavissa.

Näyssä ei sinänsä ollut mitään outoa, se oli luonnollinen. Se, mikä on toiselle sallittua, voi olla toiselle kiellettyä. Se, mikä on toisen maksiminopeus, ei ole toisen maksiminopeus.

Voi että... Tämä on mahtava aihe.

Mietitään meidän elämäntapaamme. On aloitteleva kuski, joka ajattelee, että autokoulun suoritettuaan hän osaa ajaa. Kyllähän hän osaa, mutta hän ei vielä ole taitava kuski.

Ennenvanhaan (kun minä ajoin kortin), oli käytössä kasikympin lätkät. Eli 80km/h oli suurin sallittu nopeus, jota aloittelijakuski sai ajaa. Hän tiesi, että se on hänen maksiminopeutensa, suurin sallittu nopeus, jota hän sai ajaa.

Tiedätkö sinä, mikä on sinun maksiminopeutesi? Oletko ymmärtänyt, että toisen nopeus voi olla eri kuin sinun nopeutesi? Tiedätkö myös sen, että taitosi, osaamisesi, kykysi saattavat oikeasti olla 60m/h, vaikka luulet, että se on 90km/h.

Silloin asiassa on ristiriita ja joudut miettimään, jopa valitsemaan, että mikä on oikea toimintatapa.

Jos ajat ylinopeutta, homma lähtee hanskasta, menetät ajoneuvosi hallinnan... Moposi keulii... Satutat mahdollisesti itsesi, ehkä vielä lähimmäisesi ja kulkuneuvosi romuttuu ja se joutuu korjaamolle. Joudut odottamaan, että autosi tai sinut korjataan taas ajokuntoon,

Sitten on kuskeja, jotka pelkäävät ajaa...
He ajavat moottoritiellä, jossa on sallittu nopeusrajoitus 120km/h... He ajavat siellä peloissaan 80km/h ja ovat tukkona. He ovat niitä, jotka jarruttavat matkantekoa. Hidastavat muidenkin kulkua. Aiheuttavat riskiohituksia ja vaarantavat myös muiden matkantekoa.

Sitten on niitä, jotka kiilaavat, niitä jotka ovat agressiivisia kuskeja, niitä, jotka noudattavat sääntöjä, niitä, jotka ei rajoituksista piitta, miitä jotka ottavat riskejä, niitä, jotka...... lista on loputon....

Meitä kuskeja on siis erilaisia... Mutta ymmärsin, että meidän jokaisen tulee tunnistaa se nopeusrajoitus, joka meille on tarkoitettu.

Meidän ei tule kadehtia häntä, sitä kuskia, joka hallitsee ajoneuvonsa (palvelutehtävänsä, virkansa, lahjansa, luonteensa) paremmin vaan edetä omaa sallittua nopeuttamme siinä kohtaa, mihin Herra on nopeusrajoittimen asentanut.

Henkilöautoihin ei ole asennettu vakiovarusteina maksiminopeussäädintä. Eli meillä on tässä annettu vapaa tahto vai pitäisikö sanoa vapaasti kaasun painamisen valinta, oma tahto. Eli valinta, haluammeko noudattaa meidän omaa nopeusrajoitustamme vai emme.

Tämän illan kysymys sinulle on...

Ajatko sinä oman nopeusrajoituksesi mukaan?
Hallitsetko kulkuneuvosi?
Kadehditko kuskia, joka saa ajaa kovempaa?
Vai oletko tien tukkona pelkoinesi ja ajat alinopeutta?

Isä, pyydän Sinulta, Jeesuksen nimessä, että näytä Sinä meille selvästi nopeusrajoituksemme. Näytä Sinä, Herra, limiitti ja tapa, jolla me toteutamme tahtoasi. Herra vaikuta meissä tahtomista ja tekemistä, että teemme juuri sen oman osuutemme, emme enempää, emmekä vähempää.

Jeesuksen Kristuksen nimessä!

1 kommentti:

  1. Kiitos, Tina, että jaoit tämän. Kiitos, Taivaan Isä, että armollisesti anna viisauttasi jaettavaksi ja tiedät, mitä minäkin juuri tänään tarvitsin. Siunaavin terveisin Maria

    VastaaPoista