sunnuntai 7. elokuuta 2011

Syytöksestä anteeksiantamukseen ja yhä vaan kasvavaan uskossa vaeltamiseen.

Olen tässä viime päivinä mietiskellyt syntiinlakeamusta 1 Moos 3.

Aatami ja Eeva käyskentelivät paratiisissa. Jumala oli antanut heille ohjeen, että hyvän ja pahantiedon puusta ei tulisi syödä.

He seisoivat hyvän ja pahantiedon puun läheisyydessä, kun käärme lähestyi Eevaa, kysyen ”Onko Jumala todellakin sanonut: ”älkää syökö kaikista paratiisin puista”?
Käärme kyseenalaisti Jumalan sanan… Yrittäen varastaa Eevalta Jumalan antaman ohjeen.

Eevan mieleen heräsi epäilys Jumalan sanan olemassaolosta, annetusta ohjeesta. Aatami seurasi vierestä Eevan ja käärmeen keskustelua. Käärme houkutteli Eevaa: ”ette suinkaan kuole, vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne ja te tulette, niin kuin Jumala, tietämään hyvän ja pahan.” 1 Moos 3:5

Silloin Eeva huomasi, kuinka herkullinen hedelmä onkaan, sitä oli ihana katsella. Puusta oli hyvä syödä ja puu oli kertakaikkisen suloinen antamaan ymmärrystä, joten Eeva otti sen hedelmää ja söi. Tässä täyttyi kolme ihmisen kiusausta:  lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus… 1 Joh 2:15-17

Aatami katseli hommaa vierestä… Hän ei yrittänyt mitenkään estää Eevaa syömästä, vaikka hänkin tiesi, mitä Jumala oli puusta sanonut.  Eeva siis söi ja antoi miehelleenkin, joka siinä vieressä seisoskeli, maistaa herkullista hedelmää.

Siirtyminen Jumalakeskeisyydestä itsekeskeisyyteen

Silloin aukenivat heidän molempien silmät ja he huomasivat olevansa alasti.

Huomaatko, ensimmäinen asia, jonka he oivalsivat, oli heidän omat vartalonsa - alastomuus – seksuaalisuus, joten heille tuli kiire peittää itsensä. He menettivät Jumalakeskeisyyden ja siirtyivät itsekeskeisyyteen.

Aatami ja Eeva kuulivat, kuinka Jumala käyskenteli paratiisissa. He pakenivat puiden suojaan. Onko Jumalalta piiloutuminen edes mahdollista? – Kyllähän Jumala tiesi, missä he olivat., mutta siitä huolimatta Jumala huuteli Aatamia, ”missä olet?” johon Aatami vastasi, että hän pelkäsi koska oli alasti. Syyllisyys tuli esiin heidän pelossaan. Alastomuus on synnin seuraus ja piiloutuminen on syyllisyyden tulos.

Jumala kysyi, kuka Aatamille oli kertonut, että hän on alasti? Herra kysyi, etkö syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?”

Mitä tekee Aatami? 

Hän syytti vaimoaan… Hän syytti Eevaa siitä, että Eeva antoi hänelle hedelmästä… Hän sanoi Jumalalle, ettää VAIMO, JONKA SINÄ ANNOIT OLEMAAN KANSSANI, antoi siitä puusta…

Ajattele, Aatami seisoi vieressä, eikä estänyt Eevaa ottamasta hedelmää, vaan oli partnerina mukana, mutta hän kuitenkin ensimmäiseksi syytti Eevaa, että se oli Eevan vika.

Aatami ei oikeasti olisi missään tilanteessa voinut selitellä, vaan hänen olisi pitänyt ylipäätään keskeyttää käärmeen ja Eevan keskustelu ja suojella puolisotaan sekä hänen hallintavaltaan annettua aluetta (1 Moos 2 :15).

Aatami yritti peittää syyllisyyttään osoittamalla Eevaa… Minua ei petetty, nainen petettiin.

Aatami myös antaa ymmärtää syyttävänsä Jumalaa siitä, että Jumala antoi hänelle vaimon. Eli jos Jumala ei olisi antanut vaimoa, hän ei olisi tehnyt syntiä. Muiden syyttäminen itsensä sijaan on luonnollisen ihmisen luonteenpiirre.

Jakeesta 6 käy ilmi, että Aatami oli läsnä kun vaimo joutui kiusaukseen, mutta hän ei tehnyt mitään suojellakseen vaimoaan, koska hän itsekin tahtoi syödä. Aatamia ei pakotettu syömään van hän söi.

Jumala kysyi Eevalta, mitä Eeva oli tehnyt. Eeva sanoi: ”Käärme petti minut ja minä söin.” Eeva siis tunnusti syöneensä, hän ei esittänyt vaatimusta eikä syytöstä tai selitellyt puolustellakseen.

Syntiinlankeamus toi pelon ja häpeän, syytöksen ja rangaistuksen.

Rangaistuksen ratkaisu - Armo ja anteeksiantamus

Jumala armossaan ratkaisi rangaistuksen ja vei sen päätökseen antamalla oman poikansa Jeesuksen Kristuksen sovittamaan synnit ristillä. Jeesuksen sovitustyön kautta me saimme vapautuksen synnistä, pelastumisen, parantumisen ja vapautumisen.

Jeesus kantoi sinun syntisi ja johdatti sinut vapauteen synnistä ja kuolemasta ja johtaa sinut iankaikkiseen elämään.

Kun käsitellään syytöstä ja häpeää, pitää mainita myös pettymys.

Kun ihminen lankeaa syntiin, syntyy häpeä ja sen jälkeen tulee myös pettymys itseensä, sekä lähimmäisiinsä.  Kun syytät toista ihmistä jostakin, olet häneen pettynyt, hänen käytökseensä, toimintapaansa, ajatuksiinsa, tekoihinsa ym. Samalla olet pettynyt myös itseesi.

Pettymyksestä tulee puhdistautua. 

Uskossa vaeltamiseen kuuluu testit ja pettymykset.  Ne eivät ole uskossa vaeltamisen mukavimmat osat, mutta kuuluvat asiaan.

Älä luovu Jumalan suunnitelmasta siksi, että olet joutunut kiusaukseen, sortunut ja pettynyt itseesi ja muihin. Älä luovuta siksi, että mitään ei tapahdu. Uskon siihen, että kaikella on aikansa… Jumalan suunnitelma toteutuu jos et luovuta vaikeuksien edessä.

Valitse olla vahva uskossasi, älä epäile Jumalan lupausta (Room 4:20), kutsu näkymättömiä näkyväisiksi ja olemattomia olevaisiksi (Room 4:17) ja ole täysin varma siitä, että minkä Jumala on luvannut, sen hän voi myös täyttää (Room 4:21). Ja kiitä joka tilassa (1 Tess 5:18)

Muista, kun vaellat uskossa, kuljet vastaan vallitsevaa olosuhdetta. Etsi Herraa, kyllästä itsesi Jumalan sanalla ja täyty Pyhällä Hengellä.

Vihollinen on tullut vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Se aina iskee heikoimpaan kohtaasi. Jos heikkoutesi on se, ettet usko parantumiseen, se iskee kroppaasi, jos uskosi on heikko raha-asioissa, voit olla varma, että sinne vihollinen iskee - juuri lompakkoosi. Jos ylpeys (ylpeyden takana on häpeä) on ongelmasi, joudut tilanteeseen, jossa joudut myöntämään olevasi väärässä ja nöyrtymään.

Voitto ei koskaan tule helposti

Voitto ei koskaan tule helposti, se tulee aina taistelun kautta. Voittoa aina vastustetaan, se on vastustajan tehtävä. Mutta me saamme vaeltaa aina voitosta käsin, voitosta voittoon , voittajina, jo valmiiksi seppelöityinä. Se sinun tulisi muistaa!

Kun vaellat uskossa ja vastustus tulee yleensä ympärilläsi olevilta ihmisiltä, jotka eivät usko (tai uskovat vähemmän). Se, mitä he eivät ymmärrä, sitä he kritisoivat. Se, mitä he pelkäävät, sitä kohtaan he hyökkäävät.

Pue yllesi Jumalan koko sota-asu, jotta voit vastustaa vihollista ja ehkäpä myös hieman epäuskoisia uskovia...

Puhu uskoa itsellesi, lue raamatun lupauksia ääneen ja sijoita niihin itsesi. Usko tulee kuulemisesta mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta (Room 10:17)…

Jeesus on paljon suurempi kuin se, mikä on maailmassa. Vihollinen ei voi muuttaa mieltäni tai tuhota uskoani. Minä aion selviytyä voittajana!

Jeesuksen nimessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti