keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Jumalan ohjekirja avioliitolle...


Jumalan ohjeet avioliitolle 

Avioliitto on yksi ihanimmista lahjoista, jonka Jumala on ihmisille antanut. Se on aarre, jota kannattaa vaalia, jakaa ja kehittää. Jumalan antamat ohjeet ovat tänäkin päivänä pätevät.

Ostaessasi jonkin uuden laitteen tai työkalun, laatikon kyljestä käy ilmi, että ohjeet löytyvät paketin sisältä. Monikaan meistä ei vaivaudu lukemaan, paketin mukana tulevaa käyttöohjetta tai manuaalia. Me vain kokoamme osat yhteen parhaimman kykymme mukaan. Joskus olemme onnistuneet kasaamaan laitteen oikein ja se toimii, toisinaan taas ei toimi. Silloin kun laite ei toimi, joudumme palaamaan alkuun ja kaivamaan manuaalin esille, etsimään sieltä kokoamisohjeet ja syyn, mikä meni pieleen. Yksi käyttämästäni lempisanonnasta on: lue manuaali, ennenkuin kasaat.

Avioliiton solmimisessa suurimmalla osalla pareista on samanlainen lähestymistapa, he kasaavat osat kokoon ilman manuaalia. He eivät vaivaudu lukemaan sitä tai jos vaivautuvat, eivät ehkä pohdi sitä, mitä se tarkoittaa ja valitettavasti tuloksena on toimimaton avioliitto. Puolisot eivät pysty elämään toistensa kanssa rauhassa, koska manuaali olikin jäänyt lukematta, liitto kaatuu ja kaikki maksavat korkean hinnan sen kaatumisesta.

Otsikoista olemme saaneet lukea, että avioerotilastot vaan kasvavat. Yhä vain useammat lapset kasvatetaan yksinhuoltajaperheissä, ilman äitiä tai isää. Avoerotilastoista puhumattakaan. Nämä hajonneet ihmissuhteet tuovat sydänsuruja sekä aikuisille että lapsille, koska he joutuvat eroamaan jommasta kummasta biologisesta vanhemmastaan.


Ohjeet avioliittoa varten

Kun avioliitossa epäonnistutaan tai se alkaa rakoilla, ihminen alkaa loogisesti etsiä epäonnistumisen syitä ja miettii tapoja, joilla yrittää pelastaa suhteensa.

Kun sitten lopulta päätämme lukea ohjeet, kohtaamme kriittisiä kohtia, joihin pitää palata, jotta voisi löytää lisäohjeita laitteen kokoamisessa.

Mikäli ihminen ei tunne Jumalaa, hän joutuu kääntymään inhimillisen ohjekirjan puoleen, koska hänelle ei löydy Jumalallista ohjeistusta (lue: manuaalia) avioliiton kokoamiseen. Loogisesti ajateltuna, emme halua ihmisten tekemiä tilastoja päättyneistä liitoista tai lukea tutkimuksia avioliittojen päättymisistä, joiden varaan meidän pitäisi liittomme koota, vaan me haluamme parhaimman mahdollisen ohjeistuksen, jonka perusteella ja jonka perustalle voimme rakentaa onnellisen avioliiton ja saada sen menestymään.

Me kristittyinä olemme onnellisessa asemassa, koska meillä on raamattu, Jumalan Sana, josta löytyy ohjeet myös toimivalle avioliitolle.

Tiedätkö mitä nämä ohjeet ovat? Haluatko tietää? Oletko valmis elämään näiden ohjeiden mukaan? Vai sitoudutko mielummin vastustamaan niitä ja haluat kärsiä lain rikkomisen kautta tulevista vastoinkäymisistä?

Jokaisen meistä tulee valita, mitä me haluamme tehdä! Mutta muista, että se, että ei tee valintaa tai päättämättömyys on myös valinta – se on huono sellainen.

Mitä Jumala sanoo? Mistä ja miten me voimme löytää Hänen ohjeensa? Ymmärtääksemme nykyistä, meidän pitää tietää taustaa…

Ensimmäinen avioliitto

Kun Jumala loi ihmisen, Hän teki kaksi erilaista mallia, miehen ja naisen (1Moos 1:27). Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

Jumala siis loi ihmisen omaksi kuvakseen miehen ja naisen. (1 Moos 1:30) Ja Jumala katsoi kaikkea, mitä hän tehnyt oli, ja katso, se oli sangen hyvää.  Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, kuudes päivä.

Jumala katseli ympärilleen ja totesi, että Hänen tekemänsä on sangen = erittäin hyvää.

Ihmisen seksuaalista identtiteettiä ei vain suunniteltu olemaan ok, sen suunniteltiin olevan erittäin hyvä. Mahtavaa on se, kun me käytämme tätä erityistä Jumalalsta saatua lahjaa niinkuin Jumala on sen tarkoittanut. Surullista vain on, että monet ihmiset eivät kunnioita omaa saatika muiden seksuaalista identtiteettiä, kuten heidän pitäisi.

Moraalittoman seksuaalisen käyttäytymisen kautta, he vähättelevät sitä, mitä Jumala on tehnyt aivan erityiseksi kokemukseksi. Ensimmäisestä avioliitosta kerrotaan 1 Moos 2. luvussa.

Aatami luotiin ensimmäiseksi ihmiseksi, ihmiskunnan alussa Eevaa ei vielä oltu luotu. (1 Moos 2:20) Ja ihminen antoi nimet kaikille karjaeläimille ja taivaan linnuille ja kaikille metsän eläimille. Mutta Aadamille ei löytynyt apua, joka olisi hänelle sopinut.

Tuohon aikaan Aatami oli sinkku, yksinäinen, ainoa ihminen koko maan päällä.

Raamattu paljastaa, että tässä paikassa ja tilanteessa oli jotain vikaa.

Aatamin luomisen jälkeen Jumala laittoi hänet Edenin puutarhaan viljelemään ja huolehtimaan siitä (jae 15). Aatamilla oli vastuuta, työ, joka varmasti kiehtoi häntä.

Aatami tutki, oppi paljon maailmasta, eläimistä, viljelemisestä, tästä kauniista, monimuotoisesta Jumalan luomasta luonnosta ja elintilasta.

Aatami ei pelkästään vaan oppinut, hän sai Jumalalta etuoikeuden nimetä kaikki linnut, eläimet sekä muut luodut asiat (jae 19). Huolimatta siitä, tajusiko Aatami vai ei, Jumala huomasi hänessä jotakin epätäydellistä, vajavaista ja keskeneräistä. (Jae 18) Ja Herra Jumala sanoi: "Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva".

Mietitään hetki… Miksi Aatamin ei ollut hyvä olla yksin? Aatami, ihminen, psyykkis-fyysinen, elävä olento, oli ilman ihmisen tasoista ja kaltaista apua.

Mieti miltä Aatamista on mahtanut tuntua kun hän tarkkaili eläimiä, uroksia ja naaraita, niiden parinmuodostusta ja elämää, kuinka eläimillä oli omat puolisonsa. Tämän eläinten valtakunnan tarkkailemisen kautta, urospuolisten ja naaraspuolisten eläinten, hän oivalsi olevansa ainoa ihminen maan päällä. Hän oli miespuolinen, jolle ei ollut vastaavaa naispuolista vastinetta.

Jumala loi Eevan

Sinkut usein kokevat itsensä yksinäisiksi. Heillä on ehkä useitakin ystävyyssuhteita, mutta he silti kokevat olevansa yksinäisiä. Maailmassa vallitsevan yleisen tilan takia, jopa avioliitossa olevat ihmiset voivat kokea itsensä yksinäisiksi.

Jumala ymmärsi Aatamilla olevan ongelman ja tarjosi siihen täydellisen ratkaisun – naisen, josta tulisi Aatamille vaimo. Jumala on jokaisen täydellisen lahjan lähde (Jaak 1:17) Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksien Isältä, jonka tykönä ei ole muutosta, ei vaihteen varjoa.

Jumala tiesi tarkalleen, millaisen vaimon Aatami tarvitsee ja muotoili hänet juuri sellaiseksi.

Jumala teki Aatamin maan tomusta. Adam-sana tulee Hebrean sanasta adamah, joka tarkoittaa maata. Jumalan muotoillessa Eevaa, Hän ei käyttänytkään enää maan tomua vaan vaivutti Aatamin syvään uneen ja otti yhden Aatamin kylkiluista ja muovasi Eevan siitä (1 Moos 2:21-22)  Niin Herra Jumala vaivutti ihmisen raskaaseen uneen, ja kun hän nukkui, otti hän yhden hänen kylkiluistaan ja täytti sen paikan lihalla.
22 Ja Herra Jumala rakensi vaimon siitä kylkiluusta, jonka hän oli ottanut miehestä, ja toi hänet miehen luo.

Hebrean sana banah, usein käännetään sanaksi rakentaa. Eli Jumala kirjaimellisesti rakensi Eevan. Rakkaudellinen, ystävällinen ja armollinen Jumala suurella ilolla ja riemulla otti Aatamin kylkiluun ja muovasi Eevan, niin fyysisesti kuin henkisesti täydentämään Aatamia.

Raamattu tähdentää myös toista näkökulmaa tässä ensimmäisessä aviosuhteessa. Koska Jumala teki Eevan yhdestä Aatamin kylkiluusta, on Aatamin ja Eevan välillä kiistattomasti olemassaoleva side. Tämä näkökulma oli epäilemättä erittäin merkittävä Aatamille, koska ensimmäiset Aatamin sanomat sanat Eevalle (jae 23) olivat: Ja mies sanoi: "Tämä on nyt luu minun luistani ja liha minun lihastani; hän kutsuttakoon miehettäreksi, sillä hän on miehestä otettu".

Aatami tunnisti linkityksen, näkymättömänä siteen, tähän ihmeelliseen luotuun naiseen, nimeltä Eeva. Hän oli osa Aatamia ja Aatami oli osa häntä.

Ensimmäinen avioliitto

Luku ei kerro siitä, mitä Aatami tai Eeva ajattelivat tai miltä heistä tuntui kun he oppivat tuntemaan toinen toisensa, mutta seuraavasta kahdesta jakeesta voimme oppia jotakin Jumalan perustaman avioliiton ääriviivoista. (jae 24-25) Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi.
25 Ja he olivat molemmat, mies ja hänen vaimonsa, alasti eivätkä hävenneet toisiansa.Luopukoon isästänsä ja äidistänsä

Avioliiton tärkein aspekti on isästä ja äidistä luopuminen. Jumala opettaa perustamaan kokonaan uuden perheyhteisön. Aatamilla ja Eevalla ei ollut fyysisiä vanhempia, joista luopua, mutta tulevien sukupolvien pitäisi ymmärtää noudattaa näitä ohjeita. Vanhempien kunnioittaminen ja heidän neuvojen kysyminen on viisasta, mutta vastanaineiden tulisi muistaa, että he ovat ihan uusi perheyhteisö. Ihan vain käytännön syistä, että ehkä puolisosi ei halua tehdä samalla tavalla kuin sinun perheessäsi on tehty.

Kahden vastanaineen ihmisen tulisi oppia työskentelemään yhdessä avioliittonsa eteen, osoittamalla kunnioitusta ja rakkautta toisiansa kohtaan. Viisautta on seurata raamatullisia periaatteita: vaimojen olla alamaisia miehelleen ja miehen rakastaa ja kunnioittaa vaimoaan. (Kol 3:18-19) Vaimot, olkaa miehillenne alamaiset, niinkuin sopii Herrassa. 19 Miehet, rakastakaa vaimojanne, älkääkä olko heitä kohtaan katkerat. (Ef 5:25) Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä,

Olkaa yhteenliittyneitä

Toinen periaate (1 Moos 2:24) Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi.

Miehen tulee yhtyä vaimoonsa. Tämä tarkoittaa sitoutumista vaimoon. Jumalan jälkeen vaimon tulisi olla tärkeysjärjestyksessä seuraava, johon mies korkeimmin sitoutuu. Raamatullinen teksti on selvää! Miehen tulisi rakentaa, tätä erityistä, läheistä suhdetta vaimoonsa.

Miten sitten mies ja nainen liittyy tiiviisti toisiinsa ja saa suhteensa rakastavaksi ja kestäväksi?

Yksinkertaisia asioita ovat halaukset, suukottelut, sitoutuminen rakentamaan ja vahvistamaan rakkaudellisin sanoin ja teoin, Jumalan antamaa avioliiton sidettä, puolisoonsa.

Kun mies ja vaimo jatkuvasti tekevät työtä rakentaakseen suhdettaan, he löytävät helpommin yhteisymmärryksen perheen riitatilanteessa.

Jotkut ihmiset ajattelevat rakkauden olevan jokin mystinen ja maaginen tunneside, kun kaksi ihmistä rakastuu sattumalta tai ilman syytä. Totuus on toisenlainen: Rakastavaa suhdetta täytyy hoitaa. Se vaatii voimanponnisteluita. Rakkaus on huolehtimista ja huomaavaisuutta toista kohtaan, eikä vain haihtuvaa, eteeristä, kontrolloimatonta tunnetta.

Siitä huolimatta, että syvä aviollinen side vaatii sitoutumista ja työtä, se on sen arvoista. Mies ja vaimo, jotka ovat toisiinsa sekä yhteiseen kasvuprosessiin sitoutuneita, kuvaavat usein puolisoaan parhaimmaksi ystäväkseen. Tämä on toinen yksinkertainen tapa kuvata Jumalan haluamaa sidettä avioliitossa. Syvää ystävyyttä!

Avioliitto, jossa esiintyy tämä jumalallinen side, on luonteeltaan kahden ihmisen liitto, jotka ovat halukkaita kuuntelemaan ja puhumaan heidän eroavaisuuksistaan tai ongelmistaan nöyryyden hengessä. Jos he eivät pysty ratkaisemaan ongelmiaan itse, he etsivät apua, sielunhoitoa, koska he arvostavat suhdettaan, eivätkä halua kadottaa sitä.

Suhteessa olevien konfliktien tasosta voi tarkasti ennakoida pelastuuko avioliitto.  Ihmiset, joiden avioliitto on epäonnistunut, usein sanovat, että he kadottivat halun erityiseen suhteeseen puolisonsa kanssa.

Jotkut avioparit ovat saaneet uudelleen syttymään tämän halun pyytämällä Jumalalta rakastavaa ja nöyrää asennetta, ja ovat tehneet asioita näyttääkseen rakkauttaan puolisolleen, vaikka heitä ei ole huvittanut sitä tehdä. Moni naimisissa oleva ihminen on löytänyt kaipaamansa kadotetut tunteet kun ovat alkaneet tehdä asioita, jotka tiivistävät kahden ihmisen välistä suhdetta.

Tulla yhdeksi lihaksi

Seuraava periaate, joka myös on löydettävissä raamatusta (1 Moos 2:24) ja he tulevat yhdeksi lihaksi. Se tarkoittaa: intiimistä seksuaalisesta suhteesta nauttimista toinen toisensa kanssa. (vrt. 1 Kor 6:16).

Askeleet, jotka johtavat rakastavaan seksuaaliseen suhteeseen ovat elintärkeitä ja välttämättömiä menestyneelle avioliitolle. Kun Jumala suunnitteli avioliittoa, Hän tarkoitti sen kehittyvän syväksi ja kestäväksi ystävyydeksi, Hän myös opetti meitä, että meidän ei pitäisi tyydyttää halujamme ennen avioliiton siunausta tai sen ulkopuolella. Harmi, että tänäpäivän deittailuun kuuluu useilla myös seksi.

Raamattu ohjeistaa selvästi, että Jumala haluaa seksin kuuluvan vain avioliittoon. (Hebr 13:4) Avioliitto pidettäköön kunniassa kaikkien kesken, ja aviovuode saastuttamatonna; sillä haureelliset ja avionrikkojat Jumala tuomitsee. (1 Kor 6:9-10) Vai ettekö tiedä, etteivät väärät saa periä Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö. Eivät huorintekijät, ei epäjumalanpalvelijat, ei avionrikkojat, ei hekumoitsijat eikä miehimykset,
10 eivät varkaat, ei ahneet, ei juomarit, ei pilkkaajat eivätkä anastajat saa periä Jumalan valtakuntaa.

Jumalan ohje meille ihmisille on, että meidän tulee välttää esiaviollisia ja avioliiton ulkopuolisia seksisuhteita. Tämä on tarkoitettu meidän omaksi turvaksemme. Jumala tarkoitti seksin olemaan intiimi kokemus puolisoiden välillä, jonka avulla mies ja vaimo sitoutuvat toisiinsa. Seuraamalla näitä ohjeita omassa avioliitossasi, saat sen menestymään ja kukoistamaan.

Jumalan ohjeen huomiotta jättämisellä on hintansa. Esiaviolliset suhteet damaattiseseti heikentävät ihmisen kykyä muodostaa syvää ja kestävää suhdetta omaan puolisoonsa.

Tapa, jolla voit itse vaikuttaa vallitseviin seksikäyttäytymistrendeihin on pitää omat ihmissuhteet yksinkertaisina sekä pitää kiinni Jumalan antamista ohjeista: Hyväksy ja harjoita Jumalan antamia ohjeita säästää seksi avioliittoon. Se osoittaa kunnioituksesi omaan seksuaalisuuttasi kohtaan, koska olet saanut sen Jumalalta lahjaksi.

Tässä kontekstissa seksi ei ole halvennettu tai alennettu primitiiviseksi toiminnoksi.

Älä häpeä

Viimeinen Jumalallinen ohje avioliittoa varten, jonka Jumala paljasti Aatamille ja Eevalle (1 Moos 2:25) Ja he olivat molemmat, mies ja hänen vaimonsa, alasti eivätkä hävenneet toisiansa.

He olivat ainoat ihmiset maan päällä, yksityisyys ei ollut se juttu. Seksuaalisuus ei ollut, eikä ole, itsessään likaista tai hävettävää. Avioliitossa miehen ja vaimon tulisi tuntea olonsa mukavaksi toisen maskuliinisuuden ja feminiinisyyden kanssa.

Paljastamalla liian paljon vartalostaan vastakkaiselle sukupuolelle, ennen avioliittoa tai sen ulkopuolella, on rikkomista Jumalan käskyä vastaan. Se kylvää mieleen vääriä ajatuksia ja mahdollisesti johtaa ei-toivottuihin, “laittomiin” seksuaalisiin tekoihin tai suhteisiin.

Jeesus varoitti nimenomaan tästä (Matt 5:28) Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa.

Miesten ja naisten tulisi hallita mieltään ja toimia tavalla, joka kunnioittaa omaa ja muiden seksuaalisuutta sekä Jumalaa.

Jumalallinen johtajuus avioliitossa

Paavali kuvaa avioliiton miehen ja naisen välillä olevan samanlainen kuin Kristuksen ja seurakunnan suhde, hän myös opettaa meitä johtajuudesta aviopuolisoiden välisessä suhteessa. (Ef 5:23) sillä mies on vaimon pää, niinkuin myös Kristus on seurakunnan pää, hän, ruumiin vapahtaja.

Tapa, jolla Jeesus johtaa seurakuntaansa on tapa, jolla aviomiehen tulisi johtaa vaimoaan. Jeesus on ruumiin vapahtaja… Hän kirjaimellisesti antoi elämänsä, rakkaudesta seurakuntaansa.

Tämän ajatuksen mielessä pitämällä, Paavalin antoi ohjeet aviomiehille tavasta johtaa: Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä,
26 että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta,
27 saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan joka olisi pyhä ja nuhteeton.
28 Samalla tavoin tulee myös miesten rakastaa vaimojansa niinkuin omia ruumiitaan; joka rakastaa vaimoansa, hän rakastaa itseänsä.
29 Sillä eihän kukaan koskaan ole vihannut omaa lihaansa, vaan hän ravitsee ja vaalii sitä, niinkuin Kristuskin seurakuntaa (jakeet 25-29)

Kun johtajasta paljastuu tämän kaltaista rakkautta ja sitoutumista, mitä Jeesus näytti seurakunnalle, on helppoa seurata sellaista ihmistä ja tehdä se, mitä hän pyytää/toivoo/ohjeistaa. Me tiedämme, että tämänkaltainen johtaja aina ajattelee sydämessään meidän parastamme. Paavalin opetus aviomiehille oli se, että heidän tulisi olla sellaisia johtajia, jotta heidän aviovaimolla olisi helppo seurata heitä.

Tälle oletukselle aviomiehestä perustuen, Paavali opetti naisia olemaan alamaisia puolisolleen, niinkuin sopii Herrassa. Miehille perheen päänä olemiselle annettiin ohjeksi Kristuksen esimerkki seurakunnan päänä ja ruumiin pelastajana.

Molemminpuolinen alistuminen rakkaudelle

Nämä Paavalin ohjeet ovat kunnioitettavia molemmille sukupuolille ja edustaa tärkeää avainta onnelliseen avioliittoon. Mies ja vaimo, jotka jatkuvasti taistelevat auktoriteetista ja eivätkä kontrolloi riidan tasoa, heidän liittonsa johtaa usein avioeroon.

Puolisot, jotka suhteensa aikaisessa vaiheessa ovat oivaltaneet toistensa tuovan vahvuutensa suhteeseen ja keskustelevat kuinka he yhdessä näiden vahvuuksien kanssa voivat tehdä suhteestaan Paavalin mallin mukaisesti toimivan kokonaisuuden, saavat suhteensa toimimaan, mutta pariskunnat, jotka “lyövät toisiaan sanalla” hukkaavat parisuhteensa päämäärän.

Jotkut aviomiehet käyttävät Paavalin sanoja lyömäaseena alistaakseen vaimonsa tottelemaan rakkaudetonta, itsekästä käytöstään ja perustelevat sen sanankohdalla tottelemisesta raamatun valossa. Jumala kuitenkin ohjeistaa vaimoja olemaan alamaisia… niinkuin sopii Herrassa. Kun mies rakastaa ja kunnioittaa vaimoaan, on vaimon helppoa seurata miestään ja olla alamainen, mitä seuraamisella tässä tapauksessa tarkoitetaan. Molempien tulee tehdä oma osuutensa. Ohjeet on annettu molemmille.

Häpeä ei seuraa kun noudatat Jumalan antamia ohjeita, saat kestävän ja hyvän avioliiton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti