keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

03.06.2009

1 Tim 5:18 Sillä Raamattu sanoo: "Älä sido puivan härän suuta", ja: "Työmies on palkkansa ansainnut"...

Mitä tarkoittaa, kun puivan härän suu sidotaan?

Puivat härät on sidottu yhteen ikeellä (ennen vanhaan ruotsalaisessa ikeessä oli sivusuojat, etteivät naudat päässeet liikuttamaan päätään sivusuunnassa). Ikeessä oli myös korvalenkit, joihin härkien korvat sidottiin. Härät eivät pystyneet liikuttamaan päätään kuin ylös ja alas.

Jos ikeessä olleen härän suu sidottiin, se ei pysynyt kantamaan iestä, koska se veti sitä joko niskallaan tai päällään. Härän suu oli osittain auki. Eli jos härän suun sitoi kiinni, se ei kyennyt myöskään syömään, eikä siis tekemään työtään.

Miksi sitten raamatussa Paavali viittaa Timoteuskirjeessään puivaan härkään ja siihen, että työmies on palkkansa ansainnut?

Ne on laitettu samaan jakeeseen.

Kun aikoinaan puhujakutsuja alkoi tulla, opin hyvin nopeasti kantapään kautta, että raha-asioista pitää puhua etukäteen. Kerran olin kutsuttuna puhujana seurakunnassa, johon ajoin monta sataa kilometriä. Olimme sopineet, että minulle kerätään koko viikonlopun ajalta uhri ja se on sitten oleva minun palkkani.

Kokousviikonlopun jälkeen sunnuntai-iltana kun tuli palkanmaksun aika, pyysi seurakunnan pastori minut takahuoneeseen ja sanoi, että uhri oli niin suuri, että hän ei halua antaa minulle kuin 300 euroa, ja loput uhrista he käyttäisivät uuden kirkkonsa tuleviin vuokriin ja kuluihin. Hän neuvoi minua viemään antamansa summan kirjanpitoon kilometrikorvauksena, jolloin siitä ei tarvitse maksaa veroa. Eli se oli suorastaan veronkiertoon yllyttämistä. Tämä 300e ei riittänyt kattamaan edes lakisääteistä kilometrikorvausta.

Maksoin tuosta 300 eurosta kymmenykset ko. seurakuntaan ja rukoilin. Herra, sinä näit, että se, mitä sovittiin ei pitänyt paikkaansa, eikä tapahtunutkaan. En saanut sitä, mikä minulle luvattiin. Herra, Sinä näet, että sitä ei pimitetty (lue varastettu) vain minulta ja mukanani olleelta tiimiltä, vaan myös Sinulta. Herra jätän nämä kymmenykset tähän seurakuntaan ja uhraan puhtaan siemenen. Puhdista sinä tämä maa.

Joitain vuosia myöhemmin sain kuulla, että tämä seurakunta oli menettänyt kirkkorakennuksensa ja seurakunta oli hajonnut. Tuollaisella toiminnalla ei ole menestystä.

Joskus minua pyydetään puhumaan, ymmärtämättä sitä, että teen opetus ja julistustyötä ammattinani. Olen ammatiltani evankeliumin julistaja, raamatun opettaja eli voisiko käyttää nimeä liikkuva evankelista. Teen työtä ammatinharjoittajana eli minulla on toiminimi, yritystili, Y-tunnus. Maksan verot, YEL:n, vakuutusmaksut saamastani palkkiosta.

Jos minut pyydetään johonkin puhumaan ja kirjaan sen työmatkana kirjanpitoon eli merkitsen ylös kilometrit ajopäiväkirjaan. Sitten kävisikin niin, että minulle ei maksettaisikaan puhujapalkkiota, vaan odotettaisiin, että ajan satoja kilometrejä omalla kustannuksellani ja puhun/opetan/varustan seurakuntaa omalla kustannuksellani. Uskoisiko verottaja, että teen työn ilman palkkaa?

Miettiikö yhteisö/pastori, joka minut puhumaan kutsuu, että minulla on perhe, joka tarvitsee elatuksensa. Vai ajatteleeko hän niin, että kun hän/hänen seurakuntansa/yhteisönsä rukoilee, tulee Pyhä Henki tankkiini ja perheeni, lasten lautasille illallisen aikaan ja täyttää heidän vatsansa? Pyhä Henki menee lainanhoitotililleni ja maksaa asuntolainan?

Toisen kerran olin kutsuttuna puhujana eräässä naisten tilaisuudessa. Tällöin sain palkaksi kaksi kappaletta kauniita mukeja. Erään kerran sain toisessa paikassa pidettyäni koko viikonlopun kokoussarjan, palkakseni kynttilän.

Nämä ovat kauniita huomionosoituksia, mutta valitettavasti auton tankkiin ei voi laittaa mukeja, eikä kyllä kynttilääkään. Eikä niillä voi maksaa ruokaostoksia kaupassa, taikka laittaa niitä ruoaksi lapsille.

Mehän niin mielellämme tulisimme ja varustettaisiin ihmisiä ja seurakuntia ruokapalkalla, tai vaikka ihan ilmatteeksikin… mutta ilman rahaa ei voi maksaa bensaa. Ja ilman bensaa ei autolla pääse kulkemaan.

Rahaa tarvitaan evankeliumin julistamiseen, vaikka evankeliumi itsessään onkin ilmaista.
Lentoliput lähetysmatkoille vaatii rahaa, bensakulujen maksaminen vaatii rahaa ja perheen elatuskin vaatii rahaa, ruokaa ei näet voi maksaa oravannahoilla tai palveluksilla.

Mikäli joku ei halua maksaa palkkiota tai edes summaa, jolla katetaan matkustamisen kulut, niin silloin sidotaan puivan härän suu eikä silloin Paavalin kehotuskaan työmiehen palkan ansaitsemisesta täyty.

Olenko rahanahne kun asiasta puhun?

Enpä usko… koska Raamattu antaa meille 1 Kor 9:ssä lisäohjeet tähän asiaan…

1 Kor 9: 7. Kuka tekee koskaan sotapalvelusta omalla kustannuksellaan? Kuka istuttaa viinitarhan, eikä syö sen hedelmää? Tai kuka kaitsee karjaa, eikä nauti karjansa maitoa? 8. Puhunko tätä vain ihmisten tavalla? Eikö myös laki sano samaa? 9. Onhan Mooseksen laissa kirjoitettuna: "Älä sido puivan härän suuta." Eihän Jumala häristä näin huolta pitäne? 10. Eikö hän sano sitä kaiketikin meidän tähtemme? Meidän tähtemmehän on kirjoitettu, että kyntäjän tulee kyntää toivossa ja puivan puida osansa saamisen toivossa. 11. Jos me olemme kylväneet teille hengellistä hyvää, onko paljon, jos me niitämme teiltä aineellista?

Me kylvämme Jumalan sanaa toivossa, samoin kun kyntäjä kyntää ja puiva pui toivossa saadakseen osansa. Jakeessa 11 puhutaan hengellisen hyvän kylvämisestä, toivossa aineellisen niittämisestä.

Tämä yllämainittu kohta puhuu nimenomaan kylväjän saamasta aineellisen palkkion niittämisestä. Suomennettuna sen voisi sanoa, odottaen saavansa kulunsa katettua.

Tämä ei tarkoita pelkästään tankkiin tankatun bensan määrää, vaan myös auton kulumista, matkaan sekä saarnan valmisteluun käytettyä aikaa sekä elinkustannusten peittämistä.

Jeesuksen nimessä!

1 kommentti:

  1. Löysin blogisi, kun etsin ko. raamatunkohtaan netistä. Todella mielenkiintoinen aihe. En kai muuten olisi kirjoittanut siitä Turun Mikaelinseurakunnan keskustelupalstalle :)

    VastaaPoista