keskiviikko 5. marraskuuta 2008

05.11.2008

Mark 6:3 Eikö tämä ole se rakentaja, Marian poika ja Jaakobin ja Jooseen ja Juudaan ja Simonin veli? Ja eivätkö hänen sisarensa ole täällä meidän parissamme?" Ja he loukkaantuivat häneen.

Ja he loukkaantuivat häneen….

Miksi fariseukset ja saddukkeukset loukkaantuivat Jeesukseen?

Jeesus on tie, totuus ja elämä. Jeesus on totuus!
Hän ei puhunut kuin totuutta, Hän etsi vain totuutta, Hän saarnasi vain totuutta. Ja ihmiset loukkaantuivat Häneen.

Jeesus oikaisi vääriä opetuksia ja todisti perinnäissäännöt ihmisopeiksi, Jumalan sanaan peilaten. Säännöt tai ehkä voisimme tänäpäivänä sanoa käytäntö tai toimintatapa ei perustunut Jumalan sanaan.

Kun me Jeesuksen opetuslapsina paljastamme vallitsevasta käytännöstä (seurakunnassa, työelämässä, ystäväpiirissämme, kouluissa, politiikassa tms.) väärän toimintatavan tai käytännön Jumalan sanan vastaiseksi, silloin tapahtuu loukkaantuminen ja suuttuminenkin, koska totuttu tapa voi olla ”alan käytäntö” tai jopa vuosien mittaan opittu toimintatapa.

Mitä Jeesus sanoi tällaisesta ”tavan mukaan” toimimisesta?

Hän sanoi, että ne pitää repiä pois juuriaan myöten. Jokainen istutus, jota meidän Taivaallinen Isämme ei ole istuttanut, on juurineen revittävä pois.

Juurineen revittävä…

Eli ei riitä, että me kiskomme rikkaruohosta pelkästään näkyvän osan.

Ajatellaan kasvimaata. (Vaikka kaupunkilainen ja kaupungissa kasvanut olenkin, jotain kuitenkin luulen ymmärtäväni puutarhanhoidosta). Kasvimaalla rikkaruohot vievät hyötykasveilta mullasta ravinteet, käyttämällä sen itselleen. Ne vievät tilan hyötykasvilta. Hyötykasvi ei saa tarvittavaa määrää ravinteita eikä pääse kasvamaan ”täyteen mittaansa” eli kasvu jää vähäiseksi. No mitä tekee rikkakasvi? Kasvaessaan se peittää auringonvalon hyötykasvilta. Ja ilman auringonvaloa ei hyötykasvi kykene kasvamaan ja lopulta sen kasvaminen suureksi aiheuttaa hyötykasvin kuoleman.

Tämä on syy, miksi Jeesus puhui juuria myöten repimisestä.
On tärkeää, että kaikki istutukset, joita Jumalan sana ei tunne, revitään juurineen irti, koska kasvun jatkuessa ne tulevat tukahduttamaan Jumalan istutukset.

Näin on myös kaikkien ihmisten tekemien perinnäissääntöjen tai toimintatapojen ja vallitsevan käytännön kanssa. Kaikki sellainen, mille Jumala ei ole antanut kasvua, tukahduttaa oikeanlaisen uskon Jumalaan. Siksi rikkaruohon näkyvän osan poisto ei riitä, vaan koko juuri/juuret/juuristo täytyy kiskoa irti, muuten rikkaruoho aloittaa kasvunsa uudelleen. ja peittää alleen Jumalan sanan kirkkaan ja selkeän ilmoituksen.

Kuka on fariseus tai saddukkeus tänään?

Fariseus tai saddukkeus saattaa edustaa ihmistä, joka on uskonnollinen. Pitää kulissit kunnossa, mutta oman elämän todistus (eli se, mitä hän tekee salassa, ihmisten katseilta piilossa) ei ole sopusoinnussa ulkoisen toiminnan kanssa.

Hän saattaa olla henkilö, joka toimii jonkin vallitsevan väärän käytännön alla, joka liittyy hänen ammattiinsa tai vaikkapa harrastuksiinsa. Hän saattaa käyttää asemaansa väärin ja hyötyä sillä tavoin eduista, jotka kuuluvat vain hänelle tai hänen työhönsä. Hän saattaa antaa ammattinsa eduista osan toiselle ikään kuin näyttäen omaa anteliaisuuttaan tai hyväntekeväisyyttään, vaikka edut eivät koskaan hänen omiaan ole olleetkaan.

Olen 24 vuotta toiminut liike-elämässä ja nähnyt siellä vaikka minkänäköisiä ”viritelmiä”, jotka eivät kestäisi lähempää tarkastelua. Hyvänä esimerkkinä ovat esim. lentoyhtiöiden bonuspisteet, jotka saadaan businesslennoista ja jotka käytetään henkilökohtaiseen matkusteluun perheen kanssa.
Tätä puolustellaan niin, että ”minä olen antanut kaikkeni firmalle: vapaa-aikani, perheeni ajan, lapsilleni tarkoitetun ajan” jne… Tai viedään kaveri syömään ja leikitään, että se on liikeneuvottelu – lounaan maksaa firma. Mutta se ei ole oikein. Businesshyöty tulisi käyttää businesstarkoitukseen. Näin sanoo verottaja ja meidän tulee kristittyinä elää yhteiskunnan lakien alla ja niitä noudattaa…

Mikä on tällaisen toiminnan taustalla?

Hyötyminen. Ei tarvitse maksaa itse, mutta siitä voi hyötyä koko perhe tai ystävät. Ahneus voisi olla yksi sana kuvaamaan asiaa. Mark 7:16-23 luettelee asioita, jotka saastuttavat ihmisen.
Aseman hyväksikäyttö, sitä voisi kutsua sanalla ylpeys. Olla ylpeä asemastaan ja sen tuomista eduista. Jollei pidä varaansa, voi tässä kohtaa hairahtua.

Liike-elämästä voi oppia paljon. Sihteerinä ollessani törmäsin useasti lauseeseen: ”… etkö sinä tiedä, kuka minä olen….”? Minä olin muuri johtajani edessä. Jos sain ohjeet, että puheluita ei saa päästää tai vaikka määriteltiin, kenen puhelut sai päästää läpi ja kenen ei. Se tarkoitti sitä, että soittajan asema tai mikään muukaan asia ei saanut minua kääntämään puhelua johtajalleni.

Aseman väärinkäyttö tavalla tai toisella on kovin tavallista. En usko, että me uskovaisetkaan aina muistamme käyttäytyä tässä suhteessa oikein. Halutessamme jotakin voisimme käyttää sanontaa: Olen sen ja sen seurakunnan Pastori…. ja siinä kohtaa sana Pastori kalskahtaa korvaan ja avaa oven tai mahdollisesti korvat, että nyt kannattaa kuunnella kun kyseessä on Pastori. Hänhän ammattinsa puolesta on jo Jumalan mies tai nainen.

Nämä ovat esimerkkejä… joista taatusti joku lukija loukkaantuu.

Jos olet loukkaannuit….

Tutki sydäntäsi, miksi…? Miksi loukkaannut kirjoituksesta tai saarnasta, joka pöntöstä julistetaan?
Jos se osuu sinuun, eihän se ole kirjoittajan tai puhujan vika. Vai onko? Eihän kirjoittaja tai puhuja tiedä sinun haavaasi tai arkaa kohtaasi. Hänhän vain toimii Jumalan johdattamana tai kertoo elämässään koettuja esimerkkejä.

Totuus puhuttuna

Kun totuutta puhutaan se loukkaa kuulijaa. Totuus on se, joka tekee vapaaksi. Totuus on se, joka paljastaa vääryyden. Totuus on Jeesus. Herran Henki, Pyhä Henki sinussa hoitaa sinun loukkaantumisesi ja päästää sinut Jeesuksen Kristuksen vapauteen. Tutki sydäntäsi, miksi loukkaannuit, korjaa toimintamallisi ja pysyttele Kristuskalliolla, niin pääset vapaaksi ja pysyt vapaana Kristuksessa.

Mene, äläkä enää syntiä tee!

Jeesuksen nimessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti